Intrebari frecvente

Направих поръчка на ваучери, но после видях по-добра възможност за абонамент, как мога да отменя първата поръчка, за да пусна друга?

Докато не сте финализирали една поръчка за ваучери или абонамент, в долната част на попълваната форма имате две възможности – да продължите или да отмените поръчката. Трябва да натиснете бутона „Отмени”. Ако все пак използвате бутона „Продължи”, имате втора възможност да отмените поръчката, като този път трябва да кликнете върху опцията „Назад” и след връщането Ви на предишната страница последователно да изберете „Отмени” и „Премахни”. Поръчката ще бъде изтрита от Вашата кошница и можете да направите желаната от Вас поръчка. Ако вече сте финализирали нежеланата от Вас поръчка, можете да ни пишете на office@gradinaria-bg.com кой номер поръчка желаете да бъде анулирана.

Възможно ли е през сайта „Градинария” да направим групова доставка на предварително заявени зеленчуци, например от името на жилищна кооперация?

Сайтът не предвижда възможност за такива доставки. В „Градинария” производители и купувачи се договарят пряко помежду си за търговия на едро на плодове и зеленчуци. Ако обаче заедно със съкооператорите си се обедините и направите обобщена заявка за един продукт от предложените оферти, можете да регистрирате като купувач свой представител – фирма или търговец, или сдружението на етажната собственост, ако имате такива. Така ще можете да се договаряте с доставчика на избрания от вас продукт.

Резервирах оферта на производител в сайта, свързахме се и останах с впечатление, че се договорихме за сделка. Но вече не мога да установя връзка с него, а офертата му още е активна. Как да разбера дали не е сключил сделка с друг?

Тази възможност не е напълно изключена, въпреки че продавачът в случая е заинтересован да отбележи сделката, за да си спести допълнително безпокойство от търговци по неговата оферта.

Важното е да напомним, че сделката може да бъде обявена и огласена единствено от този, който е подал офертата продава или купува. Това става с кликване върху бутона „Сделка”, който е в офертата. Ако има повече резервации (повече предложения за продажба), се натиска бутонът „Сделка” за съответното лице, с което се сключва сделката.

Тъй като сделките се осъществяват офсайт – извън сайта, е необходимо всеки, който е постигнал офлайн сделка по негова оферта, да отбележи този факт онлайн. Това ще допринесе не само за по-доброто информиране на всички участници в пазара, но и ще помогне на организаторите да подобрят условията за функционирането на „Градинария”.

Изкупувате ли определени плодове и зеленчуци и на каква цена?

„Градинария” не изкупува и не продава плодове и зеленчуци. Тя предоставя на производителите и търговците електронна платформа за търговия на едро на плодове и зеленчуци, в рамките на която те биха могли да предлагат своите оферти, да се свързват с купувачи и продавачи пряко и да се договарят за сделки.

Къде могат да се регистрират купувачите на дребно?

Сайтът „Градинария” предоставя платформа за търговия с плодове и зеленчуци на едро. На този етап не се предвижда опция за регистрация на купувачи на дребно.

Работя като търговец с плодове и зеленчуци, а в същото време съм и производител. Мога ли да се регистрирам и като купувач, и като продавач?

Нямате възможност да се регистрирате едновременно и като купувач, и като продавач на сайта „Градинария”. Това е така, защото продавачът и купувачът са двете страни в търговското договаряне.

Нашият сайт си поставя за цел да скъси веригата между производител и търговец и да им помогне да осъществят пряк контакт без излишни посредниците.

Бихте ли ми казали какви са стъпките за членство в Националния съюз на градинарите в България?

Всеки регистриран земеделски производител има право да членува в НСГБ. За целта трябва да попълни молба за членство, която се разглежда от Управителния съвет на съюза. След одобрението от УС земеделският производител трябва да заплати еднократна встъпителна вноска от 100 лв. и да заплаща годишен членски внос в размер на 200 лв.

В секция Категории липсва продуктът, който желая да предложа като предмет на търговска сделка – какво да направя?

При попълването на формата за подаване на оферта Продавам или оферта Купувам в падащото меню при „Наименование на продукта” имате опция „Добавете друга категория”. Кликнете и ще се появи възможност да попълните желания от Вас продукт. След като приключите работата си по добавяне на офертата, новият продукт ще остане в списъка с категориите.

Регистрирах се като купувач на сайта „Градинария”, но не мога да видя кой е подателят на интересуваща ме оферта Купува и какви са неговите координати за връзка – защо?

Като регистриран на сайта търговец/купувач бихте могли да резервирате всяка от интересуващите Ви оферти Продава. Тогава ще имате достъп до данните за нейния подател, за да се свържете с него и да преговаряте за сделка. Като търговец обаче вие не можете да правите резервации по оферти на други купувачи. Тази възможност имат само регистрираните като производители/продавачи потребители, които могат да правят своите предложения по оферти Купува и да преговарят за сделка.

Искам да се регистрирам на сайта „Градинария” като производител/продавач, но не съм наясно как да попълня полетата за ЕИК и за номер на земеделски производител?

При регистрацията като продавач на земеделски производител ролята на ЕИК (единен идентификационен код за всеки регистриран по Закона за Търговския регистър) играе неговият единен граждански номер – ЕГН. Номерът на земеделския производител е уникалният идентификационен номер в Регистъра на земеделските производители – УИН, който се издава от регионалните структури на МЗХ за всяка стопанска година.